Thursday, 21 March 2013

Perbezaan Jerawat Dan Resdung & Jenis-jenis Jerawat


Jenis-jenis Jerawat Serta Perbezaan Jerawat Dan Resdung
Untuk 101 petua kecantikan kali ini, saya akan kongsikan dengan anda jenis-jenis jerawat. Di samping itu, saya juga akan menerangkan kepada anda perbezaan-perbezaan antara jerawat dan resdung agar anda lebih peka terhadap masalah jerawat sebenar yang mungkin melanda diri anda, keluarga anda ataupun rakan-rakan anda. Seperti yang anda sedia maklum,  jerawat dikategorikan sebagai penyakit kronik yang dihidapi oleh hampir 80% individu di negara kita.
masalah jerawat, petua hilangkan jerawat secara traditional, petua hilangkan jerawat, zarraz paramedical, how to remove acne, ubat jerawat, gel jerawat, rawatan jerawat, kulit berjerawat, masalah kulit berjerawat

Oleh itu mari kita kenali jenis-jenis jerawat yang boleh dihidapi oleh golongan penghidap jerawat:
1. Acne Vulgaris (Jerawat Biasa)
  • Whiteheads – Belum dijangkiti kuman tetapi terjadi kerana liang kulit tersumbat dengan sebum dan kulit mati dan menyebabkan liang atas tertutup dan perlu dirawat secara agresif.
  • Blackheads – Belum dijangkiti kuman tetapi berbeza dengan whitehead di mana bahagian atas blackhead terbuka dan kehitaman disebabkan oleh pengoksidaan udara. Tidak boleh dihilangkan menggunakan skrub muka kerana akan merosakkan lagi kulit muka.
  • Papules – Radang yang berlaku dalam liang dan kawasan sekeliling akibat jangkitan awal kuman.
  • Pustules – Radang yang berlaku akibat jangkitan kuman berterusan serta mengeluarkan nanah akibat dari jangkitan kuman tersebut.


2. Acne Vulgaris (Jerawat Serius)
  • Nodul – bonjolan jerawat yang lebih besar dari jerawat biasa dan biasanya sakit jika dipegang dan tidak hilang dalam masa yang singkat. Kebiasaannya akan menyebabkan parut di muka atau berulang membentuk jerawat nodul atau pun jerawat batu.
  • Sista (cyst) – timbul akibat percantuman nodul-nodul yang berdekatan lalu menjadikan satu cyst yang besar. Ia tidak boleh dipicit sama sekali dan memerlukan rawatan lanjut dari doktor untuk mendapatkan suntikan steroid bagi mengelakkannya meninggalkan kesan parut.

3. Acne Rosacea (Jerawat Kronik)
  • Rosacea sering dianggap sebagai salah satu jenis jerawat tapi sebenarnya tidak dan cara merawatnya juga tidak sama seperti merawat jerawat. Ia tidak mempunyai blackhead dan hanya merupakan benjolan merah yang bernanah. Kebarangkalian untuk menghidapi penyakit ini adalah wanita-wanita yang berusia 25 tahun keatas sahaja.

4. Pyodermafaciale folliculitis
  • Sejenis penyakit kulit yang sering disalah anggap sebagai sejenis jerawat namun ianya hanyalah penyakit kulit yang berlaku akibat jangkitan bakteria pada kulit muka. Rawatannya juga tidak sama dengan rawatan bagi masalah jerawat. Kebanyakkan orang juga sering menganggap bahawa penyakit jerawat adalah berpunca daripada resdung. Sekali lagi saya katakan bahawa ianya tidak benar. Apa yang membezakan jerawat dengan resdung adalah:

Apa itu Jerawat (Acne)
  • Sejenis penyakit kulit yang kronik.
  • Tumbuh apabila liang kulit atau liang roma yang tersumbat dan memerangkap kotoran.
  • Terjadi di dalam lapisan kulit.
  • Boleh tumbuh disebabkan oleh ketidak seimbangan hormon, persekitaran, dan tekanan.
  • Tidak berjangkit dengan sentuhan dan boleh dihidapi secara turun-temurun.

Apa itu Resdung (Sinusitis)
  • Radang yang berlaku pada lapisan rongga hidung
  • Berpunca daripada alahan (habuk, makanan, parasit) atau perubahan cuaca
  • Kesannya boleh mengakibatkan hidung berair, serta kegatalan pada kulit muka dan mata
  • Jika serius, pesakit perlu menjalani pembedahan untuk membuang resdung yang menghalang laluan udara dalam rongga hidung yang turut boleh menyebabkan sakit kepala dan mata yang teramat sangat.
  • Tidak boleh berjangkit melalui sentuhan dan boleh diwarisi secara turun-temurun.
  • Boleh dihidapi bersama dengan lelah dan eczema, sejenis penyakit kulit yang lain.

Saya harap dengan penjelasan ini anda sudah boleh memahami apa sebenarnya yang dimaksudkan dengan masalah jerawat dan sekaligus membezakannya dengan penyakit resdung.

RAWATAN UNTUK SEMUA MASALAH JERAWAT
Produk kecantikan Zarraz Paramedical adalah satu-satu produk kecantikan yang benar-benar mampu merawat masalah jerawat secara klinikal. Telah terbukti dengan testimoni-testimoni yang banyak dari pengguna Produk Zarraz Paramedical ini. Research & Development (R & D) juga telah dijalankan selama 2 tahun sebelum produk ini dikeluarkan.

Set Produk Zarraz Paramedical yang berfungsi merawat segala masalah wajah anda adalah Set Bio Nutricare & Calming Cleansing Milk. Gabungan set ini berfungsi untuk memperbaharui sel kulit. Ia juga bertindak membunuh sel-sel yang berpenyakit dan sel kanser. Ianya bertindak secara semulajadi dan sel baru akan cepat terhasil. Set ini sangat sesuai untuk kulit yang berminyak, sensitif, kulit gabungan dan yang mempunyai jerawat-jerawat kecil, jeragat, enzema dan lain-lain.


zarraz paramedical, set advanced bio renewal, set khas untuk jerawat, produk khas untuk jerawat, masalah jerawat degil, bagaimana hilangkan jerawat yang degil, masalah jerawat sejak kecil, parut jerawat, jerawat bernanah, jerawat teruk

Jenis-jenis Produk yang terdapat dalam Set Bio Nutricare ini adalah seperti berikut:-

1.  CALMING CLEANSING MILK – 50ml

  • Diformulakan dengan bahan utama bersama Licorice & Ginkgo Biloba Extract.
  • Sejenis pembersih susu semulajadi dengan grade tertinggi berasaskan akar manis dan Ekstrak Ginkgo Biloba.
  • Sesuai digunakan bagi mereka yang mempunyai jenis kulit sensitif, masalah eczema dan untuk cucian solekan.
Ciri-ciri produk:-
  • Meredakan dan menguatkan sistem pertahanan kulit.
  • Mengecutkan eczema, psoriasis dan masalah penyakit kurap.
  • Meredakan kesan kemerahan kulit dan mengecutkan semula kapilari darah yang pecah.

2. CALMING CLEANSER ROSE – 50ml

  • Merupakan pembersih gel yang di formulakan khas buat kulit yang nipis seperti sensitif kerana pernah mempunyai sejarah memakai produk yang kuat (pengelupasan atau mempunyai bahan kimia).
  • Juga khas bagi kulit jerawat yang sensitif (congested skin).
  • Pembersih gel yang sangat lembut dimana Ia dapat memberi ketenangan pada wajah, menyusutkan iritasi pada kulit.
Ciri-ciri produk:-
  • Pati aromaterapi daripada bunga ros diyakini dapat memberikan  ketenangan, menyejukkan dan meredakan kulit yang luka dari dalam .
  • Anti-oksida yang dapat memelihara kulit dari radikal bebas.  Memberi kekuatan pada kulit semula daripada bakteria yang merbahaya.
  • Kaya dengan Vitamin C yang tinggi dimana dapat membaiki kerosakan kulit
  • Memudarkan parut tanda jerawat, jeragat  serta  mencerahkan tona kulit tidak sekata.

3.  ESSENCE SEBUM GEL – 20ml

  • Diformulakan dengan bahan utama bersama Witch Hazel & Wild Pansy.
  • Produk utama untuk rawatan jerawat, whitehead, blackhead, pori-pori terbuka, kulit berminyak & kulit kombinasi.
  • Sesuai digunakan untuk jenis kulit berminyak, berjerawat, dan kombinasi yang mana kawasan T-Zone adalah berminyak manakala bahagian pipi pula kering.
  • Formula phyto bio-kejuruteraan gel yang sesuai untuk semua kenis kulit yang dapat mengurangkan bintik hitam, dan jerawat pada bahagian kulit yang terjejas tanpa kesan menyakitkan.
  • Mengurangkan rembesan minyak, menutup liang roma, memberi perubahan jelas juga menghasilkan kulit yang licin serta memberikan hasil yang ketara di dalam 10 hari pemakaian.
Ciri-ciri produk:-
  • Mengawal dan menghilangkan bintik hitam dan putih (whitehead / blackhead) secara semulajadi tanpa perlu memicit.
  • Menyembuhkan kulit bermasalah kesan dari bahan kimia dan jerawat.
  • Merawat penyakit kulit, enzema, asma dan epilepsy.
  • Merawat enzema, jerawat, pruritus dan Impetigo.
  • Membersihkan kulit berkuman, menghapuskan bakteria dan melegakan keradangan.
  • Mengecilkan riang roma yang terbuka.

3 kesan penyembuhan yang mungkin akan dialami ketika mula-mula menggunakan produk ini iaitu:-
  1. Pedih ~ Fasa membunuh bakteria.
  2. Gatal ~ Fasa merawat resdung
  3. Berangin ~ Fasa penyembuhan

4. SUN PROTECTION SPF50 (Acne & Sensitif Skin) – 20ml

  • Merupakan agen perlindungan UV yang berkesan melindungi kulit 500 minit di bawah cahaya matahari.
  • Formulasi yang terbaik ini sesuai bagi jenis kulit yang mempunyai jerawat halus dan Kulit berminyak.
  • Diformulasi khas untuk Kulit berjerawat bengkak dan bernanah serta kulit Kemerahan (Hypersensitive Skin).
  • Sangat diperlukan bagi mereka yang pernah menggunakan produk Hydrokuinon & Merkuri kerana laipsan Asid Matel kulit telah terhakis (Kulitnya Nipis).
Kelebihan produk:-
  • Melindungi kulit daripada cahaya ungu matahari (UVA), persekitaran atau elemen yang boleh menyebabkan sel menjadi rosak.
  • Mencegah dan memusnahkan bakteria daripada membiak dan dapat kurangkan minyak muka serta membuatkan jerawat menjadi kecut.
  • Mampu mengimbangkan pH level kulit. Dan menjadikan kulit kelihatan lebih halus dan sihat.
  • Mengekalkan kesihatan kulit, merawat jerawat jerawat serta masalah kulit sensitif.


Cara Penggunaan Set Rawatan Jerawat ini:-

1. Bersihkan muka dengan air bersih dan lap semula dengan kain bersih. Biarkan wajah hanya lembab sedikit sahaja. Kemudian sapukan CALMING CLEANSING MILK di seluruh muka. Sapu dengan rata dan gosok membulat ke atas. Biarkan selama 5 - 7 minit barulah bilas dengan air paip biasa. Jangan bilas menggunakan air suam.

2. Selepas Calming Cleansing Milk telah dibilas, sapukan pula CALMING CLEANSER ROSE di 5 titik point muka. Sapu dengan rata dan lebihkan pada tempat bermasalah seperti jerawat, jeragat dan lain-lain, kemudian biarkan selama 2 hingga 5 minit. Setelah rasa berangin, ambil air setitik dua dan gosok membulat ke atas, kemudian bilas dengan air. Boleh pakai 2 atau 3 kali sehari. Masalah kulit dapat diatasi dengan pemakaian Firming Cleanser ini.

3. Selepas itu, ambil ESSENCE SEBUM GEL dan sapu pada kawasan berminyak, berjerawat, berjeragat, white head, black head, liang roma terbuka dan lain-lain. Pakailah setiap kali selepas mencuci muka. Kesan permulaan hanya 1 ke 2 hari mungkin, anda akan merasa gatal bagi yang mengalami resdung atau pernah guna produk yang mempunyai bahan kimia. Dan ada juga yang merasa pedih bagi yang banyak sel mati kulit. Ini merupakan kesan penyembuhannya untuk bunuh bakteria. Kemudian anda akan rasa gian atau ketagih, rasa ingin selalu pakai sebab mungkin makin lama makin rasa sedap dan segar. Semua masalah akan dibuang tanpa pengelupasan.

4. Pastikan Essence Sebum Gel telah kering sepenuhnya (sehingga tiada rasa melekit), kemudian pakailah Sun Protection SPF50 (Sunblock) iaitu krim siang/malam yang mampu untuk mencerahkan tanpa rasa berminyak. Sapu pada semua kawasan wajah dan lebihkan pada kawasan yang bermasalah iaitu jeragat, jerawat, dark eye ring, eye bag, parut, eczema, sensitif atau tempat celahan hitam yang sulit. Boleh digunakan 2 hingga 3 kali sehari. Pemakaian yang lebih kerap akan memberi kesan jerawat kecut, parut hilang dan glowing yang cepat.

Lakukan cara penggunaan di atas pada waktu siang dan malam. Sun Protection SPF50 boleh juga digunakan pada waktu siang dan sewaktu tidur.

Namun untuk 7 hari yang pertama anda menggunakan produk ini, gunakan hanya 2 produk sahaja terlebih dahulu iaitu Calming Cleansing Milk & Sun Protection SPF50 siang dan malam. Sun Protection SPF50 juga boleh digunakan sewaktu tidur. Ini bertujuan untuk meneutralkan wajah anda dari bahan-bahan kimia atau yang tidak diingini akibat penggunaan pelbagai Produk Kecantikan sebelum ini. Jadi gunakan hanya 2 produk ini sahaja pada 7 hari yang pertama. Setelah seminggu barulah gunakan kesemua produk mengikut langkah 1-5 di atas siang dan malam.

Gunakanlah tanpa was-was!!!
-Sebarang pertanyaan boleh berhubung dengan Beauty Consultant anda.

Harga Sebenar RM365
Kini Hanya RM295
Jimat RM70





TESTIMONI




Pasal gambar muka sebelum tu anda semua boleh tengok keperitan muka saya. Tak perlu saya explain panjang-panjang. Dan Selepas 2 bulan (lamanya 2 bulan tu) menggunakan produk Zarraz Paramedical ini, ternyata semua jerawat saya telah kering, hanya parut sahaja yang tinggal. Dan gambar selepas itu adalah setelah saya menggunakan produk Zarraz Paramedical ini selama 5 bulan. Lamanya 5 bulan kan... Tapi yang best tu pulih sepenuhnya. Yang penting perlu bersabar. Kalau setakat dah cuba sebulan tapi dok komplen produk ni tak sesuai tak elok, baik jangan cuba pakai yer... Tapi yang pasti produk ini sangat selamat dan berkesan...... Saya akui sebanyak-banyak produk yang mahal dan murah saya pernah gunakan, produk Zarraz Paramedical ini adalah produk yang TERBAIK!!!... Saya dah gunakan sejak Julai 2012... Fifie, Kudat Sabah.



Ngeri tak tengok muka saya? Kalau tengok pun dah ngeri apa lagi saya yang merasainya sendiri. Jerawat ini bukan jerawat biasa, tapi jerawat ini telah menjadi kanser kulit tahap 5. Itulah pengesahan dari Doktor Kulit yang menjadikan hati saya hancur luluh. Saya tak boleh memakai baju kerana jerawat menular sehingga ke seluruh badan ditambah dengan nanah yang berbau busuk. Setelah diperkenalkan dengan Produk Zarraz paramedical ini, saya menggunakannya dengan penuh sabar dan mendengar segala Nasihat BeautyConsultant. Akhirnya setelah sebulan, jerawat saya dan kering seperti dalam gambar selepas itu. Dan Kanser kulit juga telah menurun ke Tahap 2. Terima Kasih Zarraz Paramedical kerana mengembalikan semula Keyakinanku... Azizol, Terengganu.




Mungkin ada orang bertanya, Betul ke mereka berdua ni sembuh? Ke edit guna photoshop je... Atau pakai camerea 360°. Maklumlah zaman dan canggih. Hmmmm... Rasa-rasanya kalau kulit teruk macam tu sanggup tak kami hadir ke Event Segmen Aspirasi Zarraz Di Hotel Concord Shah Alam (Gambar Bawah), yang dihadiri oleh ratusan orang, Artis dan Wartawan semua. Tapi kami dah pulih sepenuhnya. Dan kami bangga & bersemangat untuk share kebaikan produk Zarraz Paramedical ini ke semua orang.







Nak tengok lebih banyak TESTIMONI? Sila klik button testimoni di bawah ini.


“Beauty is Responsibility”

4 comments:

  1. Terimakasih atas informasinya karena saya lagi cari informasin tentang cara menghilangkan jerawat secara alami
    .

    ReplyDelete
  2. saya dulu pernah jerawat tahap 4 dari 7 doktor kata. Setahun jugak lah ke dermatologist untuk hilangkan jerawat semata-mata.

    ReplyDelete

Untuk sebarang persoalan, Sila hubungi talian 010-263 9329.

Anda digalakkan untuk terus menghubungi (Call @ SMS) talian tersebut untuk memudahkan pertanyaan anda boleh dijawab dengan pantas.

Jika anda meninggalkan komen di ruangan komen blog ini, mungkin persoalan anda lambat dijawab dan mungkin juga tidak sempat dijawab. Ini kerana kami tidak mempunyai masa yang banyak untuk melihat ruangan komen blog ini kerana terlalu sibuk dengan tempahan dan proses penghantaran kepada pelanggan kami yang tidak kurang dari 20 orang setiap hari.

Oleh itu, anda digalakkan untuk menghubungi terus talian 010-263 9329 atau tinggalkan sahaja komen atau Message anda di ruangan Facebook Kami di http://www.facebook.com/ZarrazParamedical. Sekian, Terima Kasih.