Thursday, 2 May 2013

KENAPA KITA MEMERLUKAN KOLAGEN


Apa itu Kolagen?

Kolagen adalah protein utama bagi tisu sokongan dalam badan manusia. Kewujudannya merangkumi 30% daripada keseluruhan protein di dalam badan. Ia menyokong sebahagian besar sel-sel yang memberikan struktur, kekuatan dan kekenyalan kulit dan tisu badan. Kolagen disusun tiga rantai polipetida (monomer protein) yang terpilih membentuk rangkaian triple helix (pilihan ganda tiga).
collagen zarraz, pure marine collagen zarraz paramedical, collagen dari ikan, triple helix collagen

Kolagen terdapat pada kornea mata, kanta mata, kulit, salur darah, keratin (rambut & kuku), tulang, tendon, rawan sendi, gigi, hati, tulang
sum-sum dan tisu serta organ seperti buah pinggang, jantung dan system limfatik.

Terdapat 29 jenis kolagen namun 90% adalah dari jenis kolagen I, II, III & IV.

Kolagen I : Terdapat pada kulit, tendon, pembuluh darah, ligature, organ, tulang (komponen utama tulang) dan gigi.
Kolagen II : Terdapat pada tulang rawan (komponen utama tulang rawan) dan mata.
Kolagen III : Reticulate (Komponen utama retikuler serat). Rangkaian ini bertindak sebagai penyokong dalam tisu lembut seperti hati, jantung, tulang sum-sum, arteri, kulit, usus dan rahim.
Kolagen IV : Membentuk asas kepada sel membrane dasar (serat yang melapisi permukaan rongga dan organ seperti buah pinggan) kanta mata, atau endothelium yang melapisi permukaan interior pembuluh darah.
Kolagen V : Terdapat pada permukaan sel, rambut dan uri.

FUNGSI KOLAGEN
Menghasilkan asid amino penting seperti berikut:-
 • Lysin, Prolin dan Glysin yang secara khusus diperlukan oleh tubuh untuk membina struktur tisu penyokong, dan untuk mengawal fungsi sel.
 • Hydroxyprolin – Memberi kekuatan dan keanjalan pada tisu penyokong dan menganjalkan kulit lantas mengekalkan kulit cantik serta menghalang penuaan.
 • Arginin – Memudahkan tidur nyenyak, menghasilkan pola tidur yang baik dan teratur.
 • Mengawal metabolisme tubuh dengan mencerna secara enzimatik
 • Melindungi tulang rawan pada sendi daripada enzim dan kerosakan oksidatif.
 • Menegang, menganjal dan melembabkan kulit.
 • Menampung air dalam tubuh.
 • Meningkatkan penyerapan kalsium.
 • Menguatkan salur darah dan melancarkan pengaliran darah di bawah lapisan kulit.
 • Meningkatkan penyerapan kalsium.
 • Menguatkan salurdarah dan melancarkan pengaliran darah di bawah lapisan kulit.
 • Meningkatkan isyarat induksi.
 • Menghasilkan kualiti rambut dan kuku yang baik.
taburan collagen dalam tubuh manusia, apakah collagen yang terbaik, kolagen ikan yang terbaik, pure marine collagen

Kesan Kolagen ke atas Badan
✔ Memelihara ketegangan dan keanjalan kulit
✔ Memelihara kelembapan kulit
✔ Menyokong baikpulih tisu dari kecederaan otot dan tulang
✔ Menguatkan otot dan tulang
✔ Membantu hati dalam proses detoksifikasi (buang toksin)
✔ Memelihara keleturan sendi
✔ Mengurangkan keradangan (inflammation)
✔ Memberi tenaga pada badan
✔ Membantu pola tidur yang baik
✔ Memulihkan penyakit saraf dengan membina semula lapisan protein pada saraf

tempahan pure marine collagen, pure marine collagen zarraz paramedical, kolagen dari ikan dasar laut, tempahan produk zarraz paramedical

Kesan Kekurangan Kolagen Dalam Badan
Penghasilan kolagen berkurangan dengan kadar 1.5% pada setiap tahun selepas usia 25 tahun. Kesan pengurangannya mula dirasai lebih kurang 10 tahun kemudian. Selepas usia 45-50 tahun, badan kita akan kehilangan hampir separuh daripada kolagen yang ada. Jadi, semakin tua, semakin berkurangan kolagen dalam badan.
kesan kehilangan collagen, collagen zarraz paramedical, produk terbaru zarraz, kesan pengambilan collagen pada badan

Oleh itu, kolagen diambil sebagai makanan tambahan kesihatan untuk pelbagai penyakit seperti osteoarthritis (sakit sendi), osteoporosis, arteriosclerosis selain untuk kegunaan kosmetik dan pelembab kulit.

Selain daripada itu, kesan lain akibat kekurangan kolagen adalah seperti berikut:-
✔ Kulit menjadi kusam
✔ Badan kelihatan tidak bermaya
✔ Tiada seri pada wajah
✔ Kulit kedut dan mula kendur
✔ Pigmentasi kulit akan berlaku
✔ Badan cepat letih dan lesu
✔ Sering mengalami sakit badan dan sendi
✔ Mudah lupa
✔ Kurang penglihatan
✔ Sakit pinggang, lutut dan sebagainya.


Kolagen Terbaik Yang Perlu Diambil Sebagai Makanan Tambahan

Terdapat 3 kategori kolagen iaitu kolagen dari tubuhan, dari ikan dan dari binatang. Namun kolagen yang terbaik dan selamat dari segi halal & haram adalah kolagen ikan.
 • Kolagen ikan dihidrolisis adalah yang terbaik
 • Ia dianggap satu penyelesaian yang mudah, selamat dan ideal bagi membantu merangsang pertumbuhan kolagen dalam kulit.
 • Kolagen hidrolisis adalah supplemen pelbagai fungsi yang berpotensi untuk meningkatkan pengurangan pelbagai penyakit dan mengatasi masalah fizikal. Ia adalah dari jenis kolagen I.
 • Menyediakan pre-digested kolagen telah dicernakan dahulu dan cepat diserap.
 • Kolagen ikan dapat mempertahankan bentuk struktur asalanya iaitu rangkaian “Triple Helix”, struktur bentuk yang sama terdapat pada kolagen manusia. Ini merupakan penemuaan terpenting abad ini.
asid amino badan, cara tambah kolagen badan, protein paling penting, kebaikan kolagen, pure marine collagen zarraz paramedical

 • Memperbaiki konsentrasi hydrooxyproline (hyPro).
 • Menyediakan asid amino yang pernting yang sering tiada dalam pemakanan. Ia mengandungi 20 asid amino, termasuk 8 daripada 9 asid amino essential (tidak ada tryptophan).
 • Memberikan nisbah asid amino yang diperlukan untuk pembentukan kolagen dalam badan. Menyediakan asid amino bebas dan peptida.
 • Menyediakan proline yang secara khusus diperlukan oleh tubuh untuk membina struktur tussue, dan untuk mengekalkan fungsi sel.
 • Mengandungi arginin yang membantu tidur dan meningkatkan prestasi bersukan.
 • Mengandungi asid amino yang menggalakkan tubuh untuk meningkatkan pembentukan otot. Lebih banyak otot tanpa lemak, lebih tinggi kadar metabolisme. Ini mempercepatkan kadar pembakaran lemak.
 • Lemak yang terbakar daripada peningkatan otot tanpa lemak diubah menjadi tenaga. Akibatnya, ramai orang merasai peningkatan tenaga sepanjang hari kerana tubuh mereka dengan cepat menggunakan lemak sebagai sumber tenaga.
 • Mengandungi glucosamine dan asid hailuronik semulajadi yang menyokong membaik pulih tisu penyokong terutamanya pada sendi.
 • Menyediakan penampungan air badan dan menoptimakan penghidaratan. Kesannya membabkan dan meningkatkan kekenyalan serta ketegangan kulit.
kenapa mesti kolagen ikan, kebaikan kolagen ikan, kolagen yang terbaik, kolagen untuk masalah sendi, pure marine collage zarraz paramedical

 • Merupakan bahan yang baik untuk pemakanan ahli sukan. Ini penting bagi olahragawan untuk memulihkan kadar protein selepas latihan.
 • Mempercepatkan proses pemulihan kecederaan tisu.
 • Meningkatkan kewaspadaan mental, kejernihan mental dan konsentrasi.
 • Ia boleh membentuk dan menegangkan badan.
 • Peningkatan tahap tenaga sesuai untuk pelan penurunan berat badan.
 • Memelihara dan menguatkan rambut dan kuku.
 • Ia membantu menegang nitrogen dalam melambatkan penuaan. Ia memberikan keseimbangan nitrogen positif yang penting dalam menyokong nutrisi bagi generasi usia seperti hilangnya kolagen dan kerosakan tulang rawan.
 • Hati manusia juga memproses kolagen hidrolisis sebagai karbohidrat kompleks, yang mengimbangi gula dalam darah dan meningkatkan tehap tenaga.
 • Kajian klinikal awal menunjukkan pengambilan kolagen ikan pada sukaran yang betul selama 66 hari mampu memperbaiki penuaan kulit sebanyak 80%.

Oleh itu saya perkenalkan Kolagen terbaik dari Zarraz Paramedical iaitu Pure Marine Collagen. Istimewanya kolagen ini dihasilkan secara hidrolisis dari ikan merah dasar laut Atlantik. Memang kolagen ini adalah kolagen yang terbaik kerana dihasikan dari ikan yang tidak tercemar berbanding dengan kolagen yang dihasilkan dari ikan di atas permukaan laut.

pure marine collagen zarraz paramedical, kolagen yang terbaik untuk badan, tanda kekurangan kolagen, kenapa kolagen penting

Berikut merupakan peratusan kolagen yang terdapat pada Pure Marine Collagen Zarraz Paramedical ini.
GLYCINE (20%) - Mencetuskan pelepasan oksigen semasa pembentukan sel atau pembaikan sel-sel badan.
PROLINE  & HYDROXYPROLINE (25%) - Menguatkan sendi, tisu penghubung & rawan, meremajakan kulit dan tisu lembut.
GLUTAMIC ACID (11%)  - Merangsang atau mengecas semula neuro-pemancar untuk memberi kelegaan kepada keletihan. Lebih segar dan bertenaga.
ARGININE (9%) – Meningkatkan metabolisme badan & otot serta meningkatkan metabolisme lipid hati.
ALANINE (8%) - Melibatkan diri dalam bekalan tenaga kepada otot, otak dan sistem saraf pusat.

kebaikan pure marine collagen, kolagen zarraz, produk terbaru zarraz paramedical, penjagaan badan langsing, petua kulit cantik dan gebu


KEBAIKAN KHUSUS UNTUK WANITA
 • Membina semula lapisan (lining) sel epithilial pada dinding uterus (Rahim)  lalu mengembalikan ibu-ibu  ke zaman gadis dalam masa 2-3 bulan.
 • Membantu menganjalkan semula payudara dalam masa 4-6 minggu .
 • Menjadikan kulit lebih  gebu, cerah dan berkilau dalam masa 2 minggu.
Harga RM250
tempahan pure marine collagen, pure marine collagen zarraz paramedical, kolagen dari ikan dasar laut, tempahan produk zarraz paramedical
Beauty is Responsibility

0 comments:

Post a Comment

Untuk sebarang persoalan, Sila hubungi talian 010-263 9329.

Anda digalakkan untuk terus menghubungi (Call @ SMS) talian tersebut untuk memudahkan pertanyaan anda boleh dijawab dengan pantas.

Jika anda meninggalkan komen di ruangan komen blog ini, mungkin persoalan anda lambat dijawab dan mungkin juga tidak sempat dijawab. Ini kerana kami tidak mempunyai masa yang banyak untuk melihat ruangan komen blog ini kerana terlalu sibuk dengan tempahan dan proses penghantaran kepada pelanggan kami yang tidak kurang dari 20 orang setiap hari.

Oleh itu, anda digalakkan untuk menghubungi terus talian 010-263 9329 atau tinggalkan sahaja komen atau Message anda di ruangan Facebook Kami di http://www.facebook.com/ZarrazParamedical. Sekian, Terima Kasih.