Sunday, 25 August 2013

APAKAH MAKANAN UNTUK TEGANGKAN KULIT DAN AWET MUDA?


Tidak cukup sahaja dengan pemakaian produk. Namun apa yang kita makan itu juga mempengaruhi kesihatan kulit wajah kita.Di sini, 1001 Petua  Zarraz Paramedical memberi pilihan makanan yang anda boleh pilih bagi mendapatkan kulit yang tegang.


1. Buah Kiwi
Kaya dengan vitamin C yang dapat mempercepatkan penyembuhan luka dan mencegah parut. Kiwi dapat meningkatkan kolagen kulit agar kesihatan muda.

buah kiwi, mempercepatkan penyembuhan luka dan mencegah parut
Buah Kiwi

2. Ikan
Ikan sardin, Makerel dan Salmon merupakan ikan yang mempunyai Zat Omega 3. 
Ia menjaga kehalusan dan kelembapan kulit. Semakin tinggi kandungan omega 3 dalam darah, makin kurang kulit terbakar.


khasiat ikan, menjaga kehalusan dan kelembapan kulit
Ikan Makeral

3. Buah Tomato.
Vitamin A dan likopen yang terdapat dalam Buah Tomato adalah jenis anti-oksidan. Likopen mengurangkan kerosakan kulit akibat sinaran matahari sehingga 48%. Ia akan mencegah kedutan.


buah tomato, mencegah kedutan
Buah Tomato

4. Minyak Zaitun.
Anda boleh tukar minyak masak anda dengan minyak zaitun. Atau boleh menggunakan minyak ini untuk sapuan badan anda. Mengapa?? Ia kaya dengan Vitamin E dan anti-oksidan. Mencegah kekeringan dan kerosakan kulit. Ia juga berfungsi sebagai penghantaran oksigen, vitamin dan mineral ke kulit dengan lebih lancar. Kerana itu kulit lebih awet muda.


minyak zaitun, kulit lebih awet muda
Minyak Zaitun

5. Telur
Kandungan protein yang terdapat dalam telur mampu menjaga kesihatankolagen. Ia juga mengandungi biotin yang mampu menjaga kesihatan kelenjar 'sebaceous' yang memelihara kekenyalan dan kelembapan kulit.

memelihara kekenyalan dan kelembapan kulit, omega 3, telur ayam
Telur Ayam

6. Sayuran Hijau.
Sayuran yang terbaik untuk tegangkan kulit ialah bayam. Bayam membantu menjaga keremajaan kulit. Klorofilnya melindungi sel kulit daripada bakteria dan radikel bebas.

bayam, Sayuran yang terbaik untuk tegangkan kulit
Sayuran Hijau

7. Buah Anggur.
Buah ini bersifat anti-oksidan. Ia membantu melindungi jantung dan sistem sel tubuh sehingga anda kelihatan lebih muda dari usia sebenar.


buah anggur, fungsi buah anggur, membantu melindungi jantung dan sistem sel tubuh
Buah Anggur

1 comment:

  1. bagaimana hendak kekal cantik dan segar walaupun kadang-kadang berada di bawah sinaran matahari?

    ReplyDelete

Untuk sebarang persoalan, Sila hubungi talian 010-263 9329.

Anda digalakkan untuk terus menghubungi (Call @ SMS) talian tersebut untuk memudahkan pertanyaan anda boleh dijawab dengan pantas.

Jika anda meninggalkan komen di ruangan komen blog ini, mungkin persoalan anda lambat dijawab dan mungkin juga tidak sempat dijawab. Ini kerana kami tidak mempunyai masa yang banyak untuk melihat ruangan komen blog ini kerana terlalu sibuk dengan tempahan dan proses penghantaran kepada pelanggan kami yang tidak kurang dari 20 orang setiap hari.

Oleh itu, anda digalakkan untuk menghubungi terus talian 010-263 9329 atau tinggalkan sahaja komen atau Message anda di ruangan Facebook Kami di http://www.facebook.com/ZarrazParamedical. Sekian, Terima Kasih.