Monday, 19 August 2013

PETUA PENJAGAAN KULIT KERING

Bagi anda yang berkulit kering, untuk menjaga kesegaran dan kelembapan kulit, lakukan beberapa langkah yang berikut:-
ciri-ciri kulit kering
Kulit Kering
  • Selalu jaga kelembapan udara, agar suhu dalam ruangan atau rumah tetap sejuk dan lembap. Boleh juga dengan meletakkan minyak khas untuk pelembapan badan ke dalam air mandian  Anda.
  • Elakkan mandi terlalu lama, karena hanya akan membuat kulit tambah kering. Bila snda ingin mandi air suam, seeloknya anda mandi dengan cepat dan elakkan sabun yang berlebihan buih.
  • Biasakan mandi paling kurang dua kali dalam sehari.
  • Selepas mandi, elakkan mengelap badan dengan kuat. Cukup sekadar menepuk-nepukkan tuala ke atas badan sahaja. Dan pilihlah tuala yang lembut. Kerana tuala boleh menyebabkan iritasi kulit jika digosok dengan kuatnya.
  • Biasakan penggunaan pelembap pada kulit selepas mandi. Karena, ketika mandi, pori-pori kita terbuka sehingga  pelembap mudah menyerap ke dalam  kulit, dan kulit tetap terjaga kelembapannya. Selain krim, boleh juga menggunakan minyak. Hindari krim yang mudah kering karena ianya mengandungi lebih banyak air, hindari juga krim yang mengandung alkohol.
wajah cantik berseri, zarraz paramedical

  • Gunakan pelembap yang mengandung SPF dan UV filter untuk kegiatan sehari-hari, apalagi bagi Anda yang sering melakukan pekerjaan di luar bangunan (Outdoor) Biasakan juga menggunakan topi dan kacamata hitam.
  • Rajin  minum air putih, minimum 8 gelas sehari, untuk membantu memperlancar metabolisme tubuh.
  • Tidur yang cukup. Tidur yang tidak cukup membuat kulit tidak segar dan tidak sehat, biasakan tidur 6 sampai 8 jam sehari.
  • Lakukan kegiatan sukan yang cukup, minimum tiga kali dalam seminggu. Kegiatan sukan yang teratur membuat tubuh sihat dan menjaga badan dan kulit tetap kelihatan tegang dan cantik.
Beauty is Responsibility

0 comments:

Post a Comment

Untuk sebarang persoalan, Sila hubungi talian 010-263 9329.

Anda digalakkan untuk terus menghubungi (Call @ SMS) talian tersebut untuk memudahkan pertanyaan anda boleh dijawab dengan pantas.

Jika anda meninggalkan komen di ruangan komen blog ini, mungkin persoalan anda lambat dijawab dan mungkin juga tidak sempat dijawab. Ini kerana kami tidak mempunyai masa yang banyak untuk melihat ruangan komen blog ini kerana terlalu sibuk dengan tempahan dan proses penghantaran kepada pelanggan kami yang tidak kurang dari 20 orang setiap hari.

Oleh itu, anda digalakkan untuk menghubungi terus talian 010-263 9329 atau tinggalkan sahaja komen atau Message anda di ruangan Facebook Kami di http://www.facebook.com/ZarrazParamedical. Sekian, Terima Kasih.