Sunday, 22 June 2014

Proses Rawatan Kulit Sensitif


Assalamualaikum dan Salam Kecantikan kepada semua pembaca Zarraz Specialist ini. Pertama sekali saya minta maaf kerana terlalu lama tidak berbicara dan sharing ilmu dengan anda semua. Ini kerana saya telalu sibuk untuk memenuhi setiap panggilan Road Tour Zarraz di seluruh Malaysia. Selain itu, masa saya dipenuhi dengan menjawab soalan-soalan mengenai masalah kulit dari pengguna mahupun bakal pengguna Produk Zarraz Paramedical. Biasalah, itulah rutin Pakar Perunding Kecantikan.


Dan hari ini, saya akan share kepada anda salah satu tips yang saya berikan kepada pengguna produk Zarraz ini.

“Selamat Pagi Encik Shah. Akak nak tanya ni, Akak dah pakai Produk Zarraz iaitu Calming Cleansing Milk dan Sun Protection SPF50 for Acne & Sensitive Skin dalam tempoh 3 minggu dah, tapi akak notice kulit akak masih ada pedih2 dan mengelupas jugak. Pedih, mengelupas dan kemerahan. Tapi kulit akak memang sensitive sangat” – Puan Pauline dari Kota Kinabalu Sabah.

Saya sangat suka kepada pengguna yang sebegini. Setiap apa yang berlaku atau sebarang kemuskilan perlulah berhubung semula dengan saya. Tanya kenapa berlaku seperti itu dan apa yang perlu dilakukan. Itu adalah lebih baik daripada hanya berdiam diri dan terus berhenti menggunakan produk Zarraz Paramedical ini tanpa mendapat kulit yang diinginkan.


Dan ini jawapan saya kepada soalan pengguna ini.

Itu memang symptom kulit sensitive. Mesti sejarah penggunaan sebelum ini agak “Hebat” kan. Selain itu, faktor-faktor lain seperti Lifestyle, peningkatan usia dan penyusutan kolagen menjadi penyumbang kepada perubahan kulit.

Ok, actually yang berlaku sekarang BUKAN proses pengelupasan. Produk Zarraz seperti yang kita semua sedia maklum ianya TIDAK mengandungi Hidrokuinon, Merkuri, Paraben, SLS dan bahan-bahan kimia lain. Jadi mana mungkin berlaku pengelupasan pada kulit. Tapi apa yang berlaku pada kulit puan sekarang adalah:-
  • Proses Healing – Yang mana proses penyembuhan Kulit, Nyah Toksik dari dalam kulit, dan Proses Pembersihan kulit secara total dari lapisan Dermis.
  • Proses Renewal – iaitu Proses pembaharuan kulit yang mana kulit yang mati akan keluar kerana kulit yang akan akan terhasil.
Kulit kita memerlukan 44 hari untuk sel-sel kulit diperbaharui. Apabila seseorang itu pernah menggunakan produk yang mengandungi bahan kimia seperti hidrokuinon atau merkuri, akan menjadi kusam terlebih dahulu apabila menggunakan apa-apa produk yang natural (semulajadi) kerana gabungan produk natural (Zarraz Paramedical) itu dengan merkuri tidak serasi. Ini menyebabkan kulit bertukar menjadi warna kelabu kerana merkuri itu berwarna kelabu. Dan kena ingat bahawa merkuri itu adalah sejenis LOGAM. Jadi memang ambil masa untuk keluarkan dari kulit.

Namun peluang untuk dapatkan kulit yang sihat dan cantik itu tetap ada. Cuma kena bersabar. Hakikat sebenarnya, kalau nak buang hidrokuinon dari kulit sebenarnya ambil masa 6 bulan paling singkat. Lebih lama penggunaan produk yang mengandungi bahan tersebut, lagi lama tempoh penyembuhannya.

Dan kalau merkuri pula lagi teruk. Ianya memang tidak boleh dikeluarkan dari badan sebab ia akan pergi ke otak, buah pinggang dan saluran darah. Tapi apa yang saya Nampak, Produk Zarraz ni memang membantu menyelesaikan masalah sebegini. Cuma perlu betul-betul bersabar. Kalau pernah gunakan produk yang mengandungi merkuri, apabila menggunakan produk Zarraz Paramedical, sudah tentu akan timbul kesan jerawat halus-halus naik ke muka. Dan jika pernah gunakan hidrokuinon, mesti naik jeragat, muka menjadi kering dan mengelupas.

Jadi penyelesaian kepada masalah puan ini adalah:-
  1. Minum Air Putih minima 3 liter sehari.
  2. Sapukan i-Moisturizer berulang kali di kawasan yang kering dan mengelupas itu sehingga kembali normal. Bila kering sahaja, terus sulamkan lagi dengan i-Moisturizer sehingga kulit kembali lembab.
  3. Amalkan pengambilan Pure Marine Collagen setidak-tidak 1 sachet sehari untuk proses membuang bahan Kimia, Merkuri atau Hidrokuinon yang pernah anda gunakan sebelum ini.

Yang penting anda perlu bersabar, rajin dan konsisten menggunakan Produk Zarraz Paramedical ini. Amalkan tips yang saya berikan tadi dan lihat hasilnya dalam 2 bulan yang pertama. Jangan lupa update saya sentiasa tentang perkembangan kulit anda dari masa ke masa untuk memudahkan saya memberikan consultation kulit yang tepat ye.

0 comments:

Post a Comment

Untuk sebarang persoalan, Sila hubungi talian 010-263 9329.

Anda digalakkan untuk terus menghubungi (Call @ SMS) talian tersebut untuk memudahkan pertanyaan anda boleh dijawab dengan pantas.

Jika anda meninggalkan komen di ruangan komen blog ini, mungkin persoalan anda lambat dijawab dan mungkin juga tidak sempat dijawab. Ini kerana kami tidak mempunyai masa yang banyak untuk melihat ruangan komen blog ini kerana terlalu sibuk dengan tempahan dan proses penghantaran kepada pelanggan kami yang tidak kurang dari 20 orang setiap hari.

Oleh itu, anda digalakkan untuk menghubungi terus talian 010-263 9329 atau tinggalkan sahaja komen atau Message anda di ruangan Facebook Kami di http://www.facebook.com/ZarrazParamedical. Sekian, Terima Kasih.