Sunday, 8 March 2015

Kesan buruk produk pengelupasan dan Hidrokuinon

Setiap wanita atau lelaki pasti mengidamkan kulit wajah yang cerah dan bermaya. Namun obsesi ingin kelihatan cerah mengundang kesan negatif jika anda tidak tahu cara yang betul.


Dianggarkan sel kulit dibina sebanyak 1 juta per minit atau 5 bilion sel setiap hari. Pengumpulan sel-sel mati ini akan menyebabkan lapisan
kulit kelihatan kusam dan tidak bermaya. Malah ia menyumbang kepada pembentukan masalah umum seperti jeragat (pigmentasi), jerawat, freckles, liang roma terbuka dan bintik hitam. Ini menjadikan wajah kelihatan lebih tua daripada umur sebenar.

Harus diketahui, penyebab utama sel kulit mati adalah disebabkan oleh kecederaan kesan pancaran sinar UV matahari selain daripada kecederaan fizikal mahupun bahan-bahan kimia yang menyentuh permukaan kulit.

Pakar kecantikan sering menyarankan rawatan pengelupasan kulit wajah untuk menyingkirkan lapisan kulit mati. Sebarang bentuk teknik pengelupasan pastinya akan menyebabkan lapisan kulit epidermis mahupun dermis menipis daripada ketebalan asal.

Namun keupayaan kulit menghasilkan ratusan ribu sel setiap saat membolehkan ketebalan asal kulit tercapai semula. Kerana itulah dicadangkan pengulangan sesi pengelupasan atau scrub muka hanya dibuat setiap 20 hingga 30 hari sekali.


Namun jauhi produk yang mengandungi bahan kimia iaitu hidrokuinon lantaran risikonya sebagai penyebab kanser. Secara ringkas, hidrokuinon bertindak aktif menghalang aktiviti enzim tyrosinase yang bertindak dalam pembentukan melanin iaitu zat pigmen dan menyebabkan kulit menjadi gelap dan kesan noda-noda. Padahal melanin berfungsi sebagai pelindung kulit daripada sinar UV dan menghindarkan kita dari kanser kulit.

Hidrokuinon ialah racun yang selalu digunakan pada krim malam dan krim pemutih kulit. Racun ini telah diharamkan di bawah Akta Racun 1952 kecuali di bawah kawalan doktor atau farmasi. Sebenarnya hidrokuinon adalah sangat merbahaya dan merupakan bahan kimia yang sangat kuat. Ia juga digunakan dalam proses ‘foto-herbicides’, pemprosesan getah dan pemprosesan ‘hair dye’. Sifat pelunturnya boleh menghakis lapisan luar kulit (epidermis).

KESAN
Penggunaan hidrokuinon dikatakan berkesan untuk mencerahkan kulit, manakala parut dan jeragat juga pulih sama sekali. Atas desakan ingin cantik, maka ramai yang tertarik untuk mencubanya. Namun realitinya, perubahan itu terjadi akibat hakisan.

Kesaan Penggunaan Hidrokuinon

Kesan pemutihan ini tidak akan kekal lama dan kembali kepada warna asal jika anda menghentikan penggunaannya. Jadi untuk terus kekal kelihatan putih, pengguna terpaksa menggunakan produk yang berhidrokuinon dengan dos yang lebih tinggi.

Jika lapisan kulit epidermis telah rosak, kulit sudah tidak mengandungi protein dan melanin yang berfungsi untuk melindungi kesan radiasi panas matahari. Akibatnya, pengguna produk pemutihan tidak boleh terdedah secara langsung kepada cahaya matahari. Kesan buruk pada kulit seperti ruam kemerahan akan mula kelihatan.

Selain hidrokuinon, krim pengelupasan wajah yang mengandungi bahan pemutihan berbahaya seperti merkuri, tretinoin, raksa, monobenzil, asid askorbik dan peroksida akan diserap menerusi pembuluh darah hingga memberi kesan pada pertuturan, pendengaran, muntah, renjatan otot, sakit kepala, sawan serta koma.

Jom baca komen seorang pengguna produk pengelupasan suatu masa dulu.

"Baru aku tau kenapa selama ni kulit aku senang burn bila kena panas, lagi satu bila buka tudung nampak kesan belang kat tepi muka ni ha. 

Kaji punya kaji baru aku sedar rupanya semua tu kesan pemakaian local produk berunsurkan pengelupasan yang aku penah pakai dulu, 8 tahun aku pakai produk pengelupasan, jadi kulit aku dah makin nipis.  Bila urat-urat kat pipi ni dah start menghijau macam warna rumpai laut baru la rasa terdetik nak guna produk yang mampu mengembalikan semula struktur kulit asal, patut pun kulit aku nampak cerah bila pakai produk pengelupasan tapi bila aku stop senang sangat nampak gelap dan berbelang.

Aku nak nasihatkan kengkawan kat luar sana tu supaya elakkan pakai produk yang membuatkan kulit korang mengelupas sebab korang hanya nampak cerah bila pakai produk tu, tapi bila stop kulit akan cepat nampak gelap.  Untuk wanita bertudung, korang sendiri boleh tengok kesannya bila masa buka tudung, akan wujud kesan belang yang begitu ketara di tepi pipi". – Mimi, Seremban, 25 Tahun.

Dapatkan Produk Zarraz Paramedical yang merupakan Produk Semulajadi yang bebas dari bahan kimia di SINI>>>


0 comments:

Post a Comment

Untuk sebarang persoalan, Sila hubungi talian 010-263 9329.

Anda digalakkan untuk terus menghubungi (Call @ SMS) talian tersebut untuk memudahkan pertanyaan anda boleh dijawab dengan pantas.

Jika anda meninggalkan komen di ruangan komen blog ini, mungkin persoalan anda lambat dijawab dan mungkin juga tidak sempat dijawab. Ini kerana kami tidak mempunyai masa yang banyak untuk melihat ruangan komen blog ini kerana terlalu sibuk dengan tempahan dan proses penghantaran kepada pelanggan kami yang tidak kurang dari 20 orang setiap hari.

Oleh itu, anda digalakkan untuk menghubungi terus talian 010-263 9329 atau tinggalkan sahaja komen atau Message anda di ruangan Facebook Kami di http://www.facebook.com/ZarrazParamedical. Sekian, Terima Kasih.