Monday, 5 October 2015

KENALI JERAWAT DAN PENCEGAHANNYA


Jerawat atau acne vulgaris merupakan perkara yang biasa berlaku pada remaja yang akil baligh disebabkan oleh perubahan hormon badan. Bagaimanapun jerawat yang teruk mungkin disebabkan oleh pelbagai sebab seperti jangkitan kuman (penyakit, alahan dan salah penjagaan kulit dan sebagainya).
masalah jerawat, rawatan jerawat

Sekiranya jerawat berlaku dengan teruk, ia perlu dirawat untuk
mengelakkan berlakunya parut yang berkekalan.

Jerawat secara amnya merupakan suatu fenomena biological yang terjadi pada kulit akibat dari masalah keradangan tisu pada bahagian kelenjar minyak di kulit manusia. Ianya sering muncul pada bahagian kulit yang selalu berminyak seperti kulit muka dan kulit badan. Berdasarkan kajian yang dijalankan dalam bidang perubatan dermatologi telah menemukan hampir 50 jenis jerawat telah menjadi masalah kepada lelaki dan wanita.

Jerawat dalam bahasa Inggeris “Acne Vulgaris”, iaitu masalah kulit yang berlaku pada Pilosebaceous (terdiri daripada rongga rambut dan kelenjar minyak)pada bahagian kulit. Masalah jerawat selalunya sering dialami oleh golongan remaja akil baligh dan dewasa disebabkan oleh perubahan hormon badan yang normal.

METODOLOGI KEMUNCULAN JERAWAT

Kecederaan pada tisu utama yang disebabkan oleh bintik putih (white head) dan bintik hitam (black head). Apabila bintik-bintik putih (white heads) itu dicemari oleh kekotoran sedangkan ia berada dalam keadaan berminyak dan lembab, bintik putih tersebut akan mudah bertukar menjadi bintik hitam (black head). Bintik-bintik hitam (black heads) mengandungi sumbatan sebum iaitu bahan berlemak yang dihasikan oleh kelenjar minyak.
rawatan blackhead, rawatan whitehead,
Blackhead
Pada kebiasaannya, bintik hitam sukar untuk dikeluarkan kerana ruang folikel yang kecil jika dibandingkan dengan saiz bintik hitam yang besar. Apabila kandungan sebum dibawah/dalam ruang folikel itu bertambah maka ruang folikel itu akan terhakis dari dalam dan membesar, maka ia akan menyebabkan kecedaraan pada kulit lalu menyebabkan nanah dalaman dan akhirnya terbentuklah jerawat.

Selain itu, masalah jerawat juga terjadi akibat pertumbuhan bacteria Propionibacterium acnes yang mengisi ruang-ruang folikel rambut yang terbuka dan mudah terdedah kepada kekotoran selain ia mudah terdedah kepada kelembapan dan pengoksidaan luaran.
Jerawat biasanya menyerang remaja yang berusia antara 14 hingga 19 tahun kerana pada waktu itu berlakunya suatu bentuk perubahan hormone yang agak agresif.

JENIS-JENIS JERAWAT

Jerawat Ringan - Biasanya mempunyai sedikit bintik hitam dan jerawat. Masalah jerawat ini hanya dikategorikan sebagai ‘ringan’ sekiranya jumlah lesi (jumlah bintil merah/nanah putih yang tercela) kurang dari 30. Kurangnya warna kemerah-merahan pada kulit akibat jerawat.
jenis jerawat, cara rawatan jerawat, jerawat kronik
Jenis-jenis Jerawat

Jerawat Sederhana - Pada kebiasaannya pesakit akan mengalami banyak bintilan jeragat (black heads) dan jerawat yang berwarna hitam dan merah pada bahagian wajah/muka, dada dan belakang badan.

Jerawat Kronik - Pesakit akan mengalami banyak nodul besar yang berwarna merah dan terasa sakit dan berdenyut pada bahagian muka, dada, belakang badan dan anggota tubuh yang lain. Keradangan kulit akan berlaku jika kelenjar minyak mengelurkan kuantiti minyak dan sebum secara berlebihan dan menyebabkan kelenjar minyak tersumbat.

Apabila ini berlaku, maka Whiteheads akan muncul dengan banyaknya sambil merancakkan pertumbuah jerawat yang amat ketara. Jika masalah itu berlarutan tanpa diselesaikan maka akan wujudnya interaksi antara jeragat, jerawat dan minyak yang boleh menyebabkan parut kekal dan kawah kulit yang besar serta luka bernanah. Selain itu, bintik hitam (blackhead) yang banyak pula akan wujud dan berinteraksi dengan bacteria jerawat.

RAWATAN JERAWAT MENGGUNAKAN KAEDAH PRODUK MEDICAL

Masalah Jerawat ini boleh diatasi dengan menggunakan Produk Zarraz Paramedical. Produk Zarraz Paramedical merupakan produk Natural dan berasaskan Perubatan.
produk zarraz paramedical

Berikut adalah 4 produk yang perlu digunakan untuk merawat masalah jerawat:-

1. CALMING CLEANSING MILK – 120ml (RM90)
  produk rawatan jerawat, zarraz paramedical,
 • Sesuai digunakan bagi mereka yang mempunyai jenis kulit sensitif, masalah eczema dan untuk cucian solekan.
 • Sejenis pembersih susu semulajadi dengan grade tertinggi berasaskan akar manis dan ekstrak ginkgo biloba. Membantu membersihkan wajah dari debu dan kekotoran tanpa member kesan kepada tahap kelmbutan kulit.
 • Meredakan dan menguatkan system pertahanan kulit.
 • Mengecutkan eczema, psoriasis dan masalah penyakit kurap.
 • Pencuci solekan yang lembut


produk rawatan jerawat secara natural, produk semulajadi
2.   CALMING CLEANSER ROSE – 120ml (RM80)
 • Pembersih muka yang dicipta khas untuk kulit yang berjerawat, sensitif dan yang menjadi mangsa Hodrokuinon. Mampu meredakan kulit yang nipis dan bermasalah.
 • Dengan kombinasi pati bunga rose, geranium dan bunga Chamomile akan memperkuatkan dan membina semula lapisan kulit yang nipis.
 • Tanpa buih dan bebas sodium laureth sulphate.
 • Mencuci dan menstabilkan kalenjar minyak yang aktif.
 • Membina lapisan kulit baru dan juga sebagai rawatan alternatif kpeada masalah resdung.


3.   ESSENCE SEBUM GEL – 30ml (RM80)
ubat jerawat, krim jerawat, gel jerawat semulajadi,

 • Gel khas untuk rawatan semua jenis masalah kulit terutama jerawat, jeragat, mengurangkan bintik hitam pada bahagian kulit yang terjejas tanpa kesan menyakitkan.
 • Mengurangkan rembesan minyak, menutup liang roma, memberi perubahan jelas juga menghasilkan kulit yang licin serta memberikan hasil yang ketara di dalam 10 hari pemakaian.


4.   SUN PROTECTION SPF50 for Acne & Sensitive Skin – 30ml (RM90)
krim jerawat, ubat jerawat semulajadi, rawatan jerawat tanpa bahan kimia, krim jerawat berkesan

 • Diformulasi khas untuk merawat kulit yang mempunyai masalah Jerawat, Kulit Sensitif, Kulit Kemerahan, dan kulit berminyak.
 • Disamping itu ianya juga merupakan agen perlindungan UV yang berkesan melindungi kulit 500 minit di bawah cahaya matahari.

Formulasi yang terbaik ini sesuai bagi jenis kulit yang berikut:-
 • Mempunyai jerawat halus
 • Kulit berminyak
 • Kulit berawat bengkak dan bernanah.
 • Kulit Kemerahan (Hypersensitive Skin)
 • Mereka yang pernah menggunakan produk Hydrokuinon & Merkuri kerana laipsan Asid Matel kulit telah terhakis (Kulitnya Nipis).


Total Harga RM340 Shj

Nak tengok TESTIMONI Pengguna Produk Zarraz Paramedical, boleh klik di SINI>>>


1 comment:

 1. Ngerinya tengok gambar-gambar jerawat tu.. berapa lama perlu pakai produk supaya parut boleh hilang ye?

  ReplyDelete

Untuk sebarang persoalan, Sila hubungi talian 010-263 9329.

Anda digalakkan untuk terus menghubungi (Call @ SMS) talian tersebut untuk memudahkan pertanyaan anda boleh dijawab dengan pantas.

Jika anda meninggalkan komen di ruangan komen blog ini, mungkin persoalan anda lambat dijawab dan mungkin juga tidak sempat dijawab. Ini kerana kami tidak mempunyai masa yang banyak untuk melihat ruangan komen blog ini kerana terlalu sibuk dengan tempahan dan proses penghantaran kepada pelanggan kami yang tidak kurang dari 20 orang setiap hari.

Oleh itu, anda digalakkan untuk menghubungi terus talian 010-263 9329 atau tinggalkan sahaja komen atau Message anda di ruangan Facebook Kami di http://www.facebook.com/ZarrazParamedical. Sekian, Terima Kasih.